„Miskolc gazdasági elképzelései beigazolódtak” – fejlesztések a déli ipari parkban*

  • „Miskolc gazdasági elképzelései beigazolódtak” – fejlesztések a déli ipari parkban*

    „Miskolc gazdasági elképzelései beigazolódtak” – fejlesztések a déli ipari parkban*

    Pályázaton nyert másfél milliárd forintból fejlesztik Miskolcon a déli ipari park infrastruktúráját: buszmegállókat alakítottak ki, de épült feltáró, gyalog- és kerékpárút is. Pfliegler Péter alpolgármester csütörtökön, egy gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Miskolc gazdaságfejlesztési elképzelései beigazolódtak, számos cég ismerte már fel a városban rejlő lehetőségeket.

    Mérföldkő volt 2014. a Miskolci Déli Ipari Park életében, mely ekkor nyerte el Az év befektetőbarát ipari parkja címet. A fejlődés azóta is töretlen, mutatott rá a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója. Várnai Beáta elmondta, döntés született például arról, hogy egy projekt keretében tovább fejlesztik az ipari park alapinfrastruktúráját, erre egy pályázaton elnyert 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

    Építettek egy közlekedési csomópontot a Bogáncs utcában, buszmegálló-párral, amelyet több mint fél kilométeres úgynevezett feltáró út köt össze a Spinto új gyárával. Kiépítették a csapadékvíz-elvezető hálózatot is, emellett szervizutakat alakítottak ki. A Joysonnál buszforduló és gyalogosjárda épült, közvilágítással az ipari parkok és a közelben lévő kereskedelmi központ között. A 304-es út déli oldalán, az új, 120 hektáros zöldmezős iparterületen a Hejő-patak mederrendezése mellett aszfaltburkolatos út készül, járdával, kerékpárúttal és közvilágítással.

    A projekt 2016 októberében indult, és idén novemberben zárul. Hamarosan befejeződik tehát a teljes ipari park infrastruktúra-fejlesztése, így új befektetőket fogadhatunk – emelte ki a gazdaságfejlesztési igazgató.

    A projektrendezvényt a Spinto Hungária Kft. telephelyénél tartották. A kizárólag magyar tőketulajdonosok által alapított cég ügyvezetője egyebek mellett elmondta, 2015-ben határoztak arról, hogy a nagyszerszám-gyártásra specializálódott üzemüket Miskolcon építik fel. Pócs János kihangsúlyozta: a város nagyon bízott a letelepedésükben, és biztosította ennek feltételrendszerét.

    A cég elsősorban a magyar mérnökök szaktudására alapoz, termékeit – alumíniumöntő-, és műanyag fröccsöntő szerszámokat – a globális piacra szánja. Mint elhangzott,  képesek lesznek akár 60 tonna súlyú szerszámot is legyártani, amivel hiányt pótolnak a magyar ipar területén.

    – Ez nagyon fontos ipartelepítési tényező lesz a térségben, Miskolc számára is előnyt jelent, ha egy nagy üzem itt kíván letelepedni – hangsúlyozta Pócs János, örömét fejezve ki, hogy az ipari park alap-infrastruktúrája ilyen szépen fejlődik. – Biztos vagyok abban, hogy 1-2 év múlva egy nyüzsgő ipari centrumot fogunk itt látni – tette hozzá.

    Pfliegler Péter alpolgármester úgy fogalmazott: a déli ipari park láthatóan él és fejlődik, Miskolc gazdaságfejlesztési elképzelései beigazolódtak. Az itt letelepülő cégek olyan hozzáadott értéket hoznak Miskolcra a termelésben, amelyre nagy szüksége van a városnak. Miskolc pedig még most is tud munkavállalókat biztosítani a cégek számára.

    A Miskolcon letelepedett nagyvállalatok közül az alpolgármester kiemelte a Bosch tevékenységét, hozzátéve, a nagyvállalaton túl tíznél is több azon cégek száma, amelyek 500 főnél több embert foglalkoztatnak Miskolcon; legtöbbjük autóipari beszállítóként működik.

    – Ezek a cégek hosszú távon is biztos munkalehetőségeket nyújtanak a miskolci és a város környékén élő embereknek. Csak a legutóbb a városba települt cégek – a Spinto, a GS Yuasa, a Ten Pao, a Joyson – több mint ezer embert foglalkoztatnak – mutatott rá Pfliegler Péter, hozzátéve: Miskolc vezetése arra törekszik, hogy kiszolgálja az ide letelepülni szándékozó vállalkozások igényeit, kölcsönösen hasznos és eredményes együttműködésben. Ide tartozik az ipari parkok fejlesztése is: lapvető célkitűzés egy jó alapinfrastruktúrával és közlekedési kapcsolatokkal ellátott terület kialakítása. Az ipari parkban és az új iparterületen a teljes alapinfrastruktúra elérhető és a geotermikus energia is a befektetők rendelkezésére áll.

    Fotók: Mocsári László

    *Az eredeti cikk itt érhető el.

Széchenyi 2020
KKV-START
BAR-1.1.1-21-2021-00027
Translate »